Rotterdam Marathon 2016

16 apr Rotterdam Marathon 2016

Zondag 10 april 2016 was D-Day voor het merendeel van de atleten van Running Improvement. De wedstrijd waar vanaf begin dit jaar  naar toe is getraind en geleefd: De marathon van Rotterdam. Een tiental atleten inclusief de coach gingen van start in Rotterdam: Kees, Jan, Gertjan, Martijn, Marko, Sander, Rogier, Eric, Susan en Erlinde.

Alle atleten hadden al eens een marathon gelopen. Dus het doel was om hun PR op de marathon te verbeteren. Grappig genoeg, was het voor coach Kees wel zijn eerste marathon. Maar ook hij had een scherp doel gesteld.

IMG_9048

Ron had een week van te voren in Parijs de toon gezet. Hij leverde een zware strijd maar verbeterde zijn persoonlijk record. Met een prachtige tijd van 3.10.21 (6 min van zijn pr af) kwam hij over de finish op Foch Avenue. Hopelijk zouden de andere atleten een soortgelijke mooie prestatie leveren op de Coolsingel. Maar voor het zover was, moet er eerst gestart worden. Op zondagochtend om 7:31 uur stapte een groot deel van de atleten en supporters op de trein naar Rotterdam. Kees, Marko en Erlinde waren al ter plekke.

De treinreis verliep gelukkig voorspoedig en de atleten arriveerden op tijd in Rotterdam. Over de kleedruimtes en afgifte van de bagage was niet iedereen te spreken. Het scheen dat het de voorgaande jaren wat beter geregeld was. Dat mocht de pret echter niet drukken en iedereen maakte zich op op naar zijn StartWave te gaan. Sander, Marko, Susan en Erlinde startten in Wave 2. De overige atleten mochten 10 minuten eerder in Wave 1 van start gaan.

Nadat Lee Towers zijn befaamde “Never Walk Alone” had gezongen klonk een keihard kanonschot en was het “Game On”! Coach Cris, Iwan en Atse waren naar Rotterdam gekomen om de atleten onderweg aan te moedigen. Zij stonden op diverse punten langs het parcours. De eerste vijf kilometers zagen er goed uit. Iedereen liep op schema, hoewel sommige atleten wel erg voortvarend van start waren gegaan. Via de app van de Marathon van Rotterdam konden de niet-lopers precies in de gaten houden wat de doorkomst tijden van de deelnemers waren.

Untitled design-21

 

Tot 20 km liepen Kees en Eric strak op schema. Ook de dames liepen strak op schema. Bij Marko, Sander, Rogier, en Gertjan leek het eveneens soepel te gaan. Jan en Martijn liepen samen, maar vermoedelijk iets te snel. Tot de halve marathon is het van belang goed op schema te lopen, maar na 30 km begint de marathon pas echt! Dan begint de verzuring, de pijn en het doorbijten.

Waar Kees, Eric, Marko, Sander en Gertjan hun kilometertijden goed konden volhouden, hadden Jan, Martijn, Susan en Erlinde het zwaar. Erlinde had last van haar buik en moest een Dixi/WC bezoeken. Daarna kon ze gelukkig haar weg vervolgen.

Het publiek stond in Rotterdam op sommige punten rijendik. Hun aanmoedigen en de muziek zorgde voor een enorme energyboost en kippenvel. Hetzelfde gold voor de familie en bekenden en de supporters van Running Improvement langs de route.

Kees wist zijn tempo gedurende de hele marathon vol te houden en met een geweldige tijd van 2.49.32 kwam hij over de finish. De handen gingen de lucht in. Iets later volgde Eric met tijd van 2.57.53 Binnen de 3 uur! Een PR, precies zoals hij wilde en waar hij keihard voor heeft getraind. Achtereenvolgens kwamen Gertjan, Jan, Rogier, Sander, Marko, Martijn, Erlinde en Susan over de finish.  

Schermafbeelding 2016-04-15 om 10.31.24

 

Iedereen heeft na 42 lange en zware kilometers de eindstreep gehaald, wat al een prestatie op zich is. Een marathon is niet wat je ‘even’ doet. Zonder gedegen voorbereiding is het een kansloze missie. En dan nog. Zelfs als de voorbereiding optimaal is, dan is er nog steeds geen garantie op succes. Zo simpel is het niet bij een marathon. Maar juist dat gegeven maakt de marathon uniek en een bijzondere ervaring. Zoals Susan het (met dank aan haar bron op social media) treffend beschreef: “Na de 30 km dacht ik dat ik doodging, Na 35 km wenste ik dat ik doodging, bij 40 km wist ik dat ik doodging. Na 42,195 km realiseerde ik mij dat ik onoverwinnelijk ben!” 

Untitled design-21

En -after all- is die tekst van Lee toch wel erg toepasselijk: When you walk through a storm. Hold your head up high. And don’t be afraid of the dark. At the end of the storm. Is a golden sky. Walk on walk on with hope in your heart. And you’ll never walk alone

Een diepe buiging voor alle atleten en de coaches van Running Improvement! Speciale dank aan Runners World Arnhem, Fysio Donders en sportmassage 026.

Running Improvement
Kees Adema (coach)
Chris Hemstede (coach)
Erlinde (blogger en atleet)

Kees Adema
kees-adema@hotmail.com
No Comments

Post A Comment