Zevenheuvelenloop 2015

17 nov Zevenheuvelenloop 2015

Ruim een jaar geleden begonnen de atleten en de coaches van Running Improvement aan hun allereerste cyclus. Toen was het doel het verbeteren van ieders PR op de Zevenheuvelenloop. De missie was geslaagd want er werden in 2014 mooie tijden gelopen en PR’s gebroken. Afgelopen zondag stonden de atleten van Running Improvement opnieuw aan de start van de Zevenheuvelenloop in Nijmegen. 

De grote vraag is natuurlijk of de PR’s op de Zevenheuvelenloop van vorig jaar zijn verbroken? De lat lag al niet laag in 2014, maar nu lag die lat nog een stukje hoger. Inmiddels zijn we immers ruim een jaar – en flink aantal trainingen- verder. In de tussentijd zijn er ook nog een viertal atleten (Erlinde, Susan, Erik en Stefanie) bijgekomen. Coach Kees is gelukkig hersteld van zijn blessure en kan zelf ook meelopen.

Het neerzetten van een mooie tijd tijdens een wedstrijd heb je voor een groot deel zelf in de hand. De juiste voorbereiding, voeding en rust zijn daarbij essentieel. De trainingen in aanloop naar de Zevenheuvelenloop waren behoorlijk intensief en door de atleten is veel getraind op snelheid. Sommige atleten hadden in de weken voorafgaand aan de wedstrijd te maken met (lichte) blessures en/of waren geveld door een griepvirus. Gelukkig was iedereen tijdig hersteld en konden alle atleten van start gaan in Nijmegen.

Naast omstandigheden die beïnvloedbaar zijn, krijg je te maken met externe factoren waar je geen enkele invloed op hebt, zoals het weer. En het weer zou dit jaar nog wel eens flink roet in het eten kunnen gooien. De weersvoorspelling zag er bijzonder slecht uit. Niet zozeer vanwege de regen, maar met name vanwege de voorspelde windkracht 5. 

Op zondag hadden we om 12:00 uur afgesproken bij de omkleedlocatie in Nijmegen. Coach Chris had zelf op zondagochtend al een rondje gelopen en hij raadde de atleten aan om vooral niet te warm gekleed gegaan. De lange tights konden achterwege blijven. Ondanks regen en wind, was het ‘korte broeken weer’. 

Voordat de wedstrijd om 13:00 uur van start ging, werd er door de organisatie eerst een minuut stilte in acht genomen voor de slachtoffers van de aanslagen in Parijs. Het was indrukwekkend om hier met zoveel hardlopers tegelijk bij stil te staan. 

Inmiddels was het droog, maar de wind was nog steeds nadrukkelijk aanwezig. De atleten hadden  met coach Kees van te voren een wedstrijdstrategie bepaald. Want zoals de naam al doet vermoeden, de route van de Zevenheuvenloop is heuvelachtig! Hier moet de tactiek uiteraard op aangepast worden. De opdracht voor de atleten was helder. De vraag was hoe de uitvoering onder deze lastige omstandigheden zou zijn. Na een selfie van de gespannen dames, was het tijd om van start te gaan.

12249734_817007715091526_6679581993004505182_n

De eerste 5 km’s van de wedstrijd hadden de atleten nog niet al te veel last van de sterke tegenwind. Dit werd anders tussen het 5 km en het 10 km punt, waarbij er stukken vol in de wind gelopen moeten worden. En waarbij de hoogtemeters steeds meer gingen tellen. En de benen steeds zwaarder begonnen aan te voelen. De laatste 5 km’s zouden relatief snel moeten gaan, aangezien het parcours daar grotendeels heuvelaf gaat. Dit was nu ontzettend lastig omdat er een fikse tegenwind stond.

De laatste honderd meters leken voor sommige atleten voorbij te kruipen, maar uiteindelijk haalde iedereen de finish. En hoewel lang niet iedereen de streeftijden heeft gehaald, zijn er opnieuw prachtige PR’s gehaald. En dat ondanks de pittige weersomstandigheden.

SCHEMA met tijden en PR’s.

tijden 7hl 15

Na alle harde trainingsarbeid was dat wel reden om met z’n allen te proosten. ’s Avonds sloten we de cyclus af met een borrel in Café Babo. En zoals dat hoort werd er vooruit gekeken. De Montferland NightTrail, de Arnhemse Trappenloop en de DerdeKerstdagloop, staan met blokletters in onze agenda. Op naar een nieuwe cyclus!

Running Improvement
Kees Adema coach)
Chris Hemstede (coach)
Erlinde blogger en atleet)

Kees Adema
kees-adema@hotmail.com
No Comments

Post A Comment